Η Μονή Γαλατάκη

Στη Μονή Γαλατάκη η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτηκαι αντικαταστάτη κατά κάποιο τρόπο του Ποσειδώνα) θα μπορέσετε να απολαύσετε την απόλυτη αρμονία του υγρού στοιχείου με την φύση.

Βρίσκεται σε μία πραγματικά μαγευτική τοποθεσία οροπεδινή 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Β. Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές τηςαπέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας. Ονομάζεται έτσι γιατί σύμφωνα με την παράδοση ανακαινίστηκε από έμπορο της περιοχής Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.

Η μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική σε όλη την διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της. Από το 1946 όμως μετετράπη σε γυναικεία. Το αρχείο και οι πνευματικοί θησαυροί που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη και στις κρύπτες της Μονής, ξετυλίγουν στον μελετητή τους, εικόνες και γεγονότα που κάνουν την φαντασία, τον θρύλο και την πραγματικότητα να ταυτίζονται και να δημιουργούν ένα ακόμη τεκμήριο για το ανεπανάληπτο μεγαλείο της πατρίδας μας. Γιορτάζει στην επίσημη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και την 20η Μαΐου, επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του. Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η Μονή μέσα στο καταπράσινο μαγευτικό ανοιξιάτικο τοπίο, τέτοιο σαν κι αυτά που μόνο το νησί της Εύβοιας ξέρει να προσφέρε. Ακόμη στην περιοχή Γαλατάκη οι ερημικές παραλίες κάτω από την Μονή με τα υπέροχα πεύκα που ακουμπούν στην θάλασσα, θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Πηγή: Δήμος Ελυμνίων

galataki1galataki2galataki3

Πρόσβαση: Από Χαλκίδα ξεκινώντας από την διασταύρωση της Λιαννής Άμμου κατευθύνεστε προς Βόρεια Εύβοια και περνάτε διαδοχικά από Αρτάκη, Προκόπι, Μαντούδι και στη Στροφυλιά στρίβετε αριστερά προς Λίμνη . Περνώντας μέσα από τη Λίμνη συνεχίζετε προς Κατούνια παραλιακά και περίπου μετά από 8km θα φτάσετε στη Μονή Γαλατάκη.

Συνολικά υπολογίστε περίπου 85km και τουλάχιστον 1 ώρα και 35 λεπτά από Χαλκίδα.

Sefiss - Καλώς ήρθατε στο διαδικτυακό μου τόπο - Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε πληροφορίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Τον τόπο της μόνιμης κατοικίας μου, τη Λίμνη Ευβοίας, όπως επίσης και για τον τόπο της καταγωγής μου, τη Φυλακτή της Λίμνης Πλαστήρα - Sefiss